Hangisi Adalet (Kira vs L)

Yayınlandı: 16 Ekim 2011 / Anime

Anime Web Tr üzerinden paylaştığım yorum:

-Yorum Spoiler İçerir-

Kira demek isterdim. Amacı çok iyidi en başta. Suçluları yoketmek… Ama kendini kaybetti sonradan. Kendi babasını, kendisini ‘tek arkadaşı olarak’ gören birini öldürttü. Kendini Tanrı yerine koydu. Önüne çıkan herkesi -suçlu veya SUÇSUZ- ortadan kaldırdı. Misa ile yalnızca oynadı sonra işini bitirince (tabiri caizse) bir kenara attı.

Suç işlemek kötü bir şey. En klişe örnekten başlayacağım… Tecavüz. İnsanın hayatını karartan karşı cinse (hatta bazen aynı cinse) bakamamasına bile sebep olacak bir şey. (Tecavüz’ü küçüseyen birileri olursa lütfen Tess Gerritsan’ın kitaplarını okusun. Özellikle Cerrah’ı.) Tecavüz işleyen, adam öldürenlerin ölmesini tüm kalbimle istiyorum. Ama eğer pişman olmadıysa. Cezasını çekmediyse. Hapiste 20 yıl diyorsunuz. Tecavüz’ün suçu ömür boyuna kadar çıkıyor. İdam bile var bazı eyaletlerde. Bilmeden konuşmadan önce bir yasaları okuyun derim ben. Şayet ömür boyu hapis herkesin kaldırabileceği bir şey değil. ÖMRÜNÜ TAMAMINI BİR KUTUDA YÜZLERCE PSİKOPAT İLE GEÇİRMEK. Hapis bu aslında. Her an ölebilirisin. Çete kavgasına kurban gidersin. Müdür’e rüşvet verip seni öldürtürler. Bunlar olan şeyler. Ha, ceza olarak yeterli mi ? Kesinlikle değil. Bence ölümü değil, daha beterini hakediyorlar. Aynı şeyleri yaşamaları lazım bence. Aynen yaptıkları gibi. Bence adalet kavramı budur. Ölüm tecavüzün yanında çok basit bir şey. Aslında benzerler de; ikisinde de hayatın mahvoluyor. Ama birinde hayatın bitiyor. Diğerinde ise bu mahvolmuş hayatı yaşamak zorunda kalıyorsunuz.

Dexter diye bir dizi var belki bilirsiniz. Asıl adalet o bence. Araştırma yapıyor önce, sonra suçlarını öğreniyor, suçlu olduğuna EMİN OLDUKTAN sonra öldürüyor. İzleyin derim ben. Güzel bir dizi.

Anime’ye dönelim. L bence adalet falan değil. Davasını tamamlamaya çalışan bir dedektif. Ama sonradan insanları umursamaya başlıyor. Bu yüzden ölüyor hatta. L’e çocuk demişsiniz. Peki N ne olacak ? Onu buraya sokan olmamış. Çocuk N’dir aslında. L -denildiği gibi- hayat ile çok erkan yüzleşmiş. Kira ne ? Sınavlarında başarılı, popüler süper bir çocuk. Herkes onu çok seviyor. Ama o herkesi TEKER TEKER arkasından bıçakladı. Misa diyorum ya ! KIZ DELİ GİBİ AŞIK !!! Hayatının %75’ini verdi Kira için. Babası peki. Ağlamadı bile. Onu büyüten adamın hayatına sebep oldu ama ağlamadı bile.

Adaleti sağlamanın bir çok yolu vardır. Şiddet çözüm değildir derler. Bu yalan bi kere. Şiddet kesinlikle bir çözüm; ama kalıcı değil. Sorun burada. Benim adalet kavramın birinin işlediği suçun ona da işlenmesi. Birini isteyerek öldürdüyse, aynı şeyleri ona da yaşat. Eğer tecavüz ettiyse, aynı şeyleri ona da yaşat ki nasıl olduğunu anlasın.

Zahmet edip okuduysanız teşekkür ederim…

Yorum bırakın